Reis-suggesties


Wil je inspiratie voor een leuke/mooie rondreis?
Kijk hieronder eens wat je aanspreekt en wie weet 'pik je er wat van mee'...

Het kan gaan om een reis die we zelf gemaakt hebben, of wat routes die we op internet gevonden hebben.

Rondreis Tsjechië 2023

(zie voor foto's en tips ook de pagina T(r)ips)

Deze reis hebben wij gemaakt in de zomer (hoogseizoen) 2023.
Het bevat zowel natuur als cultuur. 
Het oorspronkelijke idee was om naar Slowakije en Polen door te reizen maar het Boheemse woud (Sumava zoals het genoemd wordt in Tsjechië) bleek zo mooi te zijn dat we hier langer hebben doorgebracht. Hetzelfde konden we zeggen van het nationaal park Slavkovski Les. 
Wat nog een plaats was die ik vergeten was op te nemen in onze route, maar die we zeker hadden kunnen 'meepikken' onderweg is Telc. Google maar eens op dit plaatsje en dan snap je waarom. Ik ben al 3x in Tsjechië geweest.
Wat biedt Tsjechië? Veel natuurschoon, mooie plaat(s)jes, goedkoop vertoeven en rust.
Hieronder geef ik kort nog wat toelichting op de route die je hierboven ziet op de foto.

Het lekkerst is het als je de rit naar Tsjechië op 1 dag kunt maken. Vanaf Ouderkerk tot aan de dichtsbijzijnde grens van Tsjechië is het zo'n ruim 10 uur rijden. Wat mij betreft is dit te doen (nou vinden wij het heerlijk om te rijden dus dat scheelt...)
Mariënbad --> kuuroord met allure. Mooie huizen en een prachtige 'zingende' fontein. Let op: honden mogen niet bij/rond de fontein komen. Dat was heel jammer, want ik wilde deze mooie fontein aan mijn vriend laten zien, maar de lol werd een beetje verstoord doordat we op afstand moesten blijven...

Celezna Ruda --> Goede uitvalsplek voor een mooie wandeling naar 2 meren toe. Goed begaanbare paden.

Kvilda --> Midden in het nationaal park. mooie wandelroutes te vinden. 

Lipnomeer --> Als je deze opneemt in je route naar Ceske Krumlov rijd je heel mooi door en langs het nationaal park. Wij hadden stromende regen bij het meer en zijn doorgereden...

Ceske Krumlov --> Een plaats die je echt gezien moet hebben. Heel gezellig met smalle straatjes en allerlei leuke winkeltjes. Probeer je portemonnee hier maar eens dicht te houden... Een wandeling naar boven naar het kasteel is ook zeker de moeite waard voor het uitzicht. Je passeert hier ook nog het verblijf van 2 beren. Dat zou je in Nederland zo niet vinden gelukkig...had echt met die beesten te doen...

Telc --> Hebben wij - ik zou willen zeggen, helaas - overgeslagen. Want het is een prachtig historisch stadje. 

Kutna Hora --> De kathedraal en de schedelkerk zijn blikvangers waarvoor zelfs aparte dagtrips vanuit Praag voor worden aangeboden. De kathedraal is prachtig, ook bij avond. Wij stonden praktisch aan de overkant geparkeerd op een leeg stuk grond. Niet mooi, maar wel praktisch.
De schedelkerk is vooral apart te noemen. Hier zijn zo'n 40.000 schedels (en botten) gebruikt van mensen die aan de pest zijn overleden. Ach...je moet er van houden. We kunnen in ieder geval zeggen dat we er geweest zijn...

Karlsbad --> Een romantische stad. Mooie huizen en ruime autovrije straten om doorheen te zwalken. Leuk souveniertje? Een kannetje waaruit men daar bronwater drinkt. Op diverse plekken zijn er bronnen in de stad te vinden waar mensen hun kannetje vullen.

Loket --> Een schattig dorpje in het natuurpark Slavkovski Les. Het kasteel is zeer de moeite waard. Heel veel gangetjes en trappen waar je doorheen/overheen kunt lopen en veel van de oude allure is bewaard gebleven. Maar let op: geen honden toegestaan.

Becov nad Teplou --> Mooi uitvalspunt voor een lekkere wandeling in het natuurpark
Prameny --> Staat niet op bovenstaande kaart maar wanneer je googlet hierop, zul je zien dat ook hier vandaan mooie wandelingen te maken zijn. Maar toen wij hier waren was het 'hondenweer'...(waarom noemen ze het eigenlijk zo? Misschien omdat onze hond Caley helemaal niet houdt van regen en zo gauw ze kan weer in de camper wil)

Nog even goedkoop tanken vlak voor de grens met Duitsland in Cheb en daarna in 1 ruk naar huis...